Fungsi Lemak

Lemak mempunyai peranan yang penting dalam tubuh manusia, sebab lemak adalah sumber energi yang tinggi . satu gram lemak dapat menghasilkan 9 kalori . sama seperti bensin pada mobil, demikian pula fungsi lemak pada tubuh manusia . 

fungsi lemak

Beberapa fungsi lemak yang lain adalah sebagai berikut : Melarutkan vitamin A,D,E, dan K sehingga dapat di serap oleh dinding usus halus, Melindungi alat-alat tubuh yang halus, Memperbaiki rasa pada makanan. Lemak dapat kita peroleh dari hewan , yang di sebut lemak hewani , sedangkan lemak dari tumbuh tumbuhan di sebut lemak nabati . bahkan makanan nabati yang mengandung lemak ialah : kelapa, kenari, kacang tanah, dan minyak jagung . lemak hewani terdapat dalam sapi, kambing, daging babi, susu, keju, minyak ikan , telur dan lain- ain nya.

Bila anda memerlukan 46 gram lemak perhari , lemak manakah yang anda akan pilih ? satu pertimbangan yang penting ialah apakah lemak tersebut adalah lemak yang jenuh atau lemak yang tidak jenuh . sebagaimana pembahasan yang terdahulu , saturated fat atau lemak yang jenuh maupun minyak nabati yang jenuh yang membeku pada suhu kamar , mempunyai kecenderungan untuk meninggikan kadar kolestrol dalam darah, yang berarti mempertinggi kemungkinan untuk mendapat serangan jantung . umum nya lemak hewani adalah lemak jenuh sedangkan lemak nabati adalah lemak yang tidak jenuh . lemak hewani menunjukan semuanya mempunyai kadar kejenuhan yang tinggi , sedangkan hampir semua lemak nabati mempunyai kadar kejenuhan yang rendah , kecuali minyak kelapa. Minyak jagung atau corn-oil adalah minyak yang terbaik untuk anda gunakan bila di tinnjau dari segi jumlah lemak tak jenuh , di bandingkan dengan lemak jenuh nya, dan ini meliputi nasi, kacang kedele, kacang, tanah, dan minyak kacang.

Bila kebutuhan kita rata-rata 2040 kalori perhari , sedikit nya 408 kalori haruslah berasal dari lemak. Ini berarti kita memerlukan sedikit nya 46 gram lemak per hari.

Related Posts:

0 Response to "Fungsi Lemak"

Post a Comment